No crap flatbread / wrap / roti / tortilla

Kijk, af en toe krijg ik er genoeg van. Waarom moet ik altijd de duurzame en bewuste keuzes maken? Ik wil ook weleens gewoon hamsteren! Of van die spannende pakjes bij de Toko of de Turkse winkel uitproberen. Of gewoon kant en klare tortillas kopen want dat is reuze handig om het restje bonen&rijst van het vorige recept in te ‘verpakken’. Maar dan werp ik per ongeluk een blik op de ingrediënten lijst. Holy moly wat een crap zit er toch in. Suiker (bij de biologische variant zelfs 4 soorten!), rijsmiddel (huh?); conserveermiddel, emulgatoren… Enne meergranen is geen volkoren maar meerdere granen, in dit geval wel 4% (!) en verder gewoon bloem.

Amaizin Organic Tortilla Wraps Ingrediënten: Tarwebloem (66%), water, raapzaadolie, rietsuiker, voedingszuur: melkzuur, zeezout, soja eiwit, maltodextrine, rijsmiddel: natriumwaterstof carbonaat, rijst extract, glucose, dextrose, kruiden.


AH Tortilla Wraps Meergranen 
Ingrediënten: Tarwebloem, water, raapolie, stabilisator (guarpitmeel, E422, E466), 4% granen (tarwe,
haver, gerst, haverzemel, tarwekiem), lijnzaad, rijsmiddel (E450, E500), zout, voedingszuur (appelzuur), emulgator (E471), dextrose, conserveermiddel (E202, E282).

Wat is er mis met gewoon meel, bloem voor mijn part, water en een beetje zout. Hoe moeilijk kan het zijn? Inderdaad, NOT dus doen we het maar zelf.

Eh voila! Een beetje googelen, prutsen in de keuken. Komt er toch in korte tijd een heel prima wrapje, pannenkoek, roti, tortilla whatever tevoorschijn! En nog een hele geinige variant erbij. Veel lekkerder dan die verpakte platte broodjes en ook zonder plastic afval. Kijk, daar word ik dan weer helemaal blij van!

Gewone bloem tortilla (genoeg voor ongeveer 8 tortilla’s) maak je met

  • 300 gram (spelt)bloem
  • halve theelepel zout
  • 125 ml warm water
  • scheut olijfolie
  1. Meng het zout door de bloem
  2. Voeg olie en water toe en kneed minimaal 5 minuten tot een soepel deeg. Mocht het deeg te kruimelig zijn voeg dan nog wat water toe
  3. Dek af met een vochtige theedoek en laat 30-60 minuten rusten

(Nog makkelijker met slechts 2 ingrediënten (!) namelijk gelijke delen bloem en gekookte (zoete) aardappel. Verwerk de aardappel als het nog warm is. Pel de aardappel, prak met een vork en meng de bloem erdoor heen.)

  1. Verdeel de deegbal in 8 stukken
  2. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit in een cirkel
  3. Bak in een droge koekenpan, op middelhoog vuur, 1 tot 1,5 minuut per kant.  Als er luchtbelletjes ontstaan kun je ze bijna omdraaien.
  4. Doe de tortilla in een theedoek om ze zacht (en warm) te houden tot je gaat eten.

Recept en foto van veganlovlie.com:

6 Reacties op “No crap flatbread / wrap / roti / tortilla

  1. Pingback: Wortel, was- en bospeen · Seizoensgroenten

  2. Pingback: Kerst rest · Duurzaam gezond en lekker eten

  3. Pingback: Quesadillas – bbq gerecht | (K)eet mee

  4. Pingback: Basis koken: curry | (K)eet mee

  5. Tjeeeee ! Ik koop echt nooit tortilla’s meer.

  6. Pingback: Tropische wintersalade | (K)eet mee

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.