Radicchio

radicchioHé, toch nog een groente herontdekt? In ieder geval is deze groente nog niet op dit blogje verschenen. Waarschijnlijk ben je de radicchio weleens tegengekomen in een gemengde sla. Als aparte groente zie je ze niet vaak en dat is misschien niet voor niks. Radicchio ofwel roodlof is, inderdaad, familie van de witlof maar dan de ‘old school’ variant want man wat is ‘ie bitter.

De smaak wordt milder wanneer deze groente kookt, roostert of stoomt. Rauw is ook lekker als je er maar stevige smaken tegenover zet. Bijvoorbeeld deze combinatie met geroosterde pastinaak en biet uit de oven, een recept van Lisette Bossert. Hiermee creëer je een heerlijk lauwwarme maaltijdsalade met heel veel smaak en verschillende texturen.

Verwarm de oven voor op 180C

  • Maak een pakketje met bakpapier van blokjes pastinaak met teentje knoflook, citroenschil, salie, peper/zout (en een scheutje olijfolie); en een (apart) pakketje van blokjes rode biet met sinaasappel schil, knoflook, rozemarijn, peper/zout (en een scheutje olijfolie). Leg de pakketjes met de naad naar beneden op een bakplaat en bak 20-30 minuten in de oven, haal dan de groenten uit de verpakking en rooster nog eens 15 minuten. (kijk bij het recept van Lisette voor een uitgebreide beschrijving)
  • Kook ondertussen wat aardappels in de schil en laat deze uitdampen. Pel de schil eraf en snij de aardappel in blokjes (de aardappels moeten nog wat warm zijn)
  • Pers de sinaasappel uit en maak een dressing van het sap met honing, olie, peper/zout en mosterd, schep door de aardappelblokjes
  • Maak de radicchio schoon: bewaar wat blaadjes om te fungeren als ‘kommetje’, snij de rest in reepjes;
  • Meng alles met de pastinaak/bieten blokjes) door elkaar tot een lauwwarme salade en schep in de ‘slakommetjes’.
  • Garneer met walnoten en/of hardgekookt ei

 

Een Reactie op “Radicchio

  1. Pingback: Groenlof · goede voeding op alle fronten

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.