Sinterklaas koek

speculaaskruidenOf nu ja, wanneer je het ook wilt eten. Alles met speculaas kruiden noemen we nu eenmaal ‘sinterklaas’ en nog wat. Het grote voordeel van deze koek is dat het, net als bananenbrood, zo veelzijdig is. Je kunt het op alle mogelijke momenten van de dag eten: als tussendoortje, ontbijt, lunch, bijgerecht en als toetje. Het is zowel zoet als hartig en heel voedzaam. En je kunt er allerlei restjes in kwijt.

In deze variant gebruiken we gekookte haver (maar gebruik gerust rijst of een andere volle graansoort) wortel (pastinaak mag ook) en als zoetmiddel diksap en pruimen (of abrikozen, dadels, afijn…). Hiervan maken we een dikke koek die niet knapperig is, in de oven. Dit recept is genoeg voor 1 bakplaat.

  • Meng 2 mokken gekookte haver met een blikje kokosmelk (400 ml) en breng langzaam aan de kook. Snij ondertussen de pruimen (ong een halve mok) aan stukjes en voeg toe. Laat even koken, roer af en toe en zet het vuur dan uit.
  • Rasp een grote wortel. Klop 2 eieren los. Meng dit door het haver/kokos mengsel samen met 4 eetlepels diksap, 1/2 eetlepel speculaaskruiden en een snuf zout. Voeg ongeveer 100 gram rijstmeel toe en roer alles goed door elkaar.
  • Verwarm de oven voor op 180C
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en spatel het mengsel erop.
  • Bak de koek in ongeveer 30-40 minuten goudbruin

Laat de koek op een rooster afkoelen en snij dan in stukken. Besmeer eventueel met een sausje van crème fraîche, honing en kardemom naar smaak.

 Dit recept is van llse Beurskens-van den Bosch. Zij is natuurvoedingskundige en schrijft oa elke week een een recept voor de website ‘AntroVista’ (www.antrovista.nl).

 

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.