Biet bourguignon

bietbourguignon.jpgBourgondiërs opgelet! Na de bieterbal is er nu ‘Biet Bourguignon’, een heerlijk volle krachtige stoofpot met inderdaad biet. Voor al die smulpapen die denken dat een maaltijd zonder vlees geen echt eten is: probeer het eens zou ik zeggen.  Je loopt alleen het risico dat je het ook echt lekker gaat vinden.

Hoe dan ook, met echt winterweer is er sowieso niks troostrijker dan een lekker stoofpotje op het vuur. Erg lekker met (Puy) linzen. Goed om een flinke pot te maken, de volgende dag is het nog lekkerder! Onderstaand recept is voor ongeveer 4 personen. 

  • Fruit 1 grote ui en een teen knoflook in een pan met dikke bodem; Snij ondertussen 4 schoongemaakte bieten en 1 winterpeen in blokjes en bak even mee;
  • Voeg toe: 1/2 ltr bouillon, 1/4 ltr rode wijn, 2 eetlepels tomatenpuree (klein blikje),  2 laurierblaadjes, tijm/oregano/rozemarijn, zout en peper. Breng even aan de kook;
  • Laat lekker sudderen, tenminste 45 minuten, langer mag ook.

Ondertussen kook je linzen in ongeveer 20 minuten gaar in water of bouillon zonder zout, dat laatste voeg je pas op het eind toe. Ik kies voor Puy-linzen, ofwel de Rolls Royce onder de linzen (aldus Karin van koken zonder pakjes). Maar deze zijn moeilijk te vinden. ‘Nepperds’ zijn te koop onder de naam Dupuis en zijn ook goed. Beide zijn mooi van kleur, blijven heel na het koken, hebben een stevige bite en fijne smaak. Knolselderij puree is bij dit recept ook heel lekker!

Tenslotte gebruiken we paddenstoelen / champignons voor het ultieme ‘umami’ effect. Paddenstoelen en champignons zijn (net als vlees) echt het allerlekkerste als ze gebakken zijn. Het bruine korstje geeft een betere kleur en smaak aan je gerecht*. Dus, de champignons eerst grillen of anders in plakken snijden en bakken in de (room)boter met peper/zout en Provençaalse kruiden . -Ben je vegan dan kan bakken in olie natuurlijk ook.- Op het laatst nog een paar eetlepels zilveruitjes erbij warmen. Het is leuk om de stoof op te dienen in portobello champignons en deze dan te vleien op een bedje linzen. 

* Dit noemen we de Maillard reactie: Dit treedt op wanneer koolhydraten (suikers) reageren met aminozuren (die onder andere voorkomen in eiwitten). Doordat de twee vaker wel dan niet voorkomen in producten, komt het proces bijna altijd tot stand wanneer je iets bakt, braadt of roostert. Het resultaat is een betere kleur en smaak van je gerecht. We kennen dit van het grillen of bakken van vlees maar ook bij gebakken aardappels en brood. De truc bij vegetarisch koken is om gebruik te maken van dezelfde technieken om het eten smakelijk te maken. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geïnspireerd door recept van foodblog Green Kitchen Stories

Een Reactie op “Biet bourguignon

  1. Pingback: Rode Biet · plant-aardiger eten

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.