Rode bieten cake

20180329_075146Red velvet cake, zou je dit ook kunnen noemen. In het oorspronkelijk recept werd de rode kleur verkregen door azijn/karnemelk te mengen met cacao., maar tegenwoordig gebruikt men (ook) vaak kleurstof. Wij gebruiken rode bieten. Deze maken de cake smeuïg en zorgen ook voor een volle aardse smaak die goed combineert met chocola en vanille.

Ik gebruik in dit recept rauwe geraspte bieten en klop de eiwitten stijf om het wat luchtiger te krijgen en bak in een brownie blik.

Red velvet brownies:

  1. Verwarm de oven voor op 170 C / gasoven stand 3. Vet een 20 x 30 cm bakplaat in en bedek met bakpapier.
  2. Meng de volgende ingrediënten goed door elkaar behalve de eiwitten:
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 300 gr bloem
  • 60g cacaopoeder
  • 200 gr oerzoet of basterdsuiker
  • 200 gr rauwe bietjes, geschild en geraspt
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 250 ml plantaardige olie
  • 125 ml (karne)melk
  • 4 eierdooiers

    Klop de 4 eiwitten stijf en spatel voorzichtig door het mengsel. Giet in de voorbereide bakplaat en bak in de voorverwarmde oven gedurende 35-45 minuten.

Wil je echt een spectaculaire cake, stapel dan wat lagen op elkaar met crèmetje ertussen.

Gerelateerde afbeelding

 

 

8 Reacties op “Rode bieten cake

  1. Pingback: Rode Biet · plant-aardiger eten

  2. Pingback: Lokale wortel-pompoentaart | (K)eet mee

  3. Ha Lieke, Het is normaal dat de cake smeuiig is, maar met rauwe bieten heb je iets meer ‘ beet’ Leuk dat het gelukt is. Mag ik vragen waarom je lijnzaadolie hebt gebruikt?

    • Waarom lijnzaadolie? Nou, er stond olie in het recept en ik ben gaan zoeken welke soort olie dat zou kunnen/mogen/wezen zijn. Ergens las ik iets over lijnzaad en de nootachtige smaak. Toen ik in de winkel zag dat lijnzaadolie op hoge temperatuur kon, toen was ik om. Ik houd van noten.
      Maar welke olie gebruik jezelf?
      En zou roomboter ook te doen zijn?

      • Hallo Lieke,
        Je kunt gewoon (high oleic) zonnebloem-, of koolzaadolie gebruiken, deze zijn goed bestand tegen verhitting, lijnzaadolie is dat juist niet. Die kun je beter koud gebruiken. Roomboter is ook heel goed mogelijk hoor, er zit toch ook al eieren of andere dierlijke producten in. Roer m dan wel goed zacht voor gebruik.

      • oeps, het was ook koolzaadolie en geen lijnzaadolie …. heb ik niet goed nagedacht toen ik typte. Nu even gecheckt.

      • Ah, gelukkig. Vond het al vreemd.

  4. Was heerlijk! Ik heb lijnzaadolie gebruikt én de bieten waren gekookt. Voor het eerste ben ik de winkel ingegaan. De bieten had ik in de koelkast staan en waren de reden voor het maken van de taart. Pas toen ik bezig was zag ik dat het eigenlijk rauwe bieten hadden moeten zijn …. misschien dat de cake daarom echt meer bruin dan rood was? En misschien, waarschijnlijk, ook wat plakkerig? Maar veel complimente gehad. Goed recept, ga het zeker bewaren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.