#meiplasticvrij 3 verse groenten

rabarber-telenHet meest #plasticvrij / zero waste boodschappen doe je natuurlijk:

 

 • in de natuur of in je achtertuin. Zeker in het vroege voorjaar is dat een feestje. Zo oogstte ik deze maand al diverse kruiden voor soep, sla en thee (selderij, daslook, citroenmelisse, zevenblad, bloedzuring, brandnetel, munt, kervel etc); rabarber. Ook de eerste shi itake paddenstoelen (op stam) staan al op het punt van ‘bloeien’.
 • eigen moestuin is natuurlijk een goede tweede.

Mocht je niet in de gelegenheid zijn om zelf je groenten te vergaren dan ligt een bezoekje aan je lokale boer of tuinder voor de hand:

 • een zelfoogsttuin zoals de nieuwe akker18738511_720170438190984_3666524686380662786_o
 • groentenpakketten van de lokale tuinder: Ik heb zelf een oogstaandeel bij de Oosterwaarde:
  De groenten oogst je zelf of worden 1 keer per week bezorgd. Alles los geleverd in houten kratten, papieren zakken of glazen potten die eindeloos weer ingezameld of herbruikt worden. Gegarandeerd lokaal, biologisch en van het seizoen. 
 • boerderij-, of streekwinkels zoals tuinderij Haverkamp;
 • lokale markt
 • Streekkruidenier de Gouden pompoen brengt al je bioboodschappen ook nog thuis
  Hier zijn vaak ook wel andere producten verkrijgbaar die niet perse van lokaal zijn en/of al verpakt. Grote voordeel wel: geen stickertjes!

Spannender wordt het al als je je in een supermarkt begeeft. Op zich wordt er steeds meer los aangeboden. Als je zelf zorgt voor verpakkingen, kom je al een heel eind. Maar toch, een supermarkt is er natuurlijk op uit om je zoveel mogelijk te verkopen en het is moelijk om daar weerstand aan te bieden. Zelf koop ik het liefst ook biologische spullen en die zijn in de reguliere winkel dan weer vaak verpakt. Of het wordt met korting aangeboden: weggooien is zonde. Tja, voedsel redden of toch maar laten liggen.

Bij de Ekoplaza laat ik me verleiden tot de aankoop van cherry tomaatjes: 1,- voor 250 gr. maar ja wel verpakt. Gelukkig in een doosje van karton en biobased. Dit materiaal mag bij het gft-afval. Binnen 12 weken is het volledig gecomposteerd. Let wel, alleen op industrieel niveau. Op je eigen composthoop kan het niet. En ook niet per ongeluk toch in de plastic bak doen. De wijze van verwerking is wel belangrijk, zegt de medewerker van de winkel eerlijk. Heel vaak wordt het er toch nog uitgehaald en gaat het alsnog bij het restafval. Hmmm. Het is ook helemaal geen tijd voor tomaten. Alternatief is los kopen (in ieder geval plastic vrij). Maar beter is gewoon wachten op het seizoen, dan zijn ze overal volop verkrijgbaar. Kan ik ze eventueel zelf inmaken voor de wintermaanden.

Groenten plastic vrij kopen is erg eenvoudig als je je houdt aan het principe van het seizoen, lokaal, onverpakt en onbewerkt. Koop vers en neem je eigen tas, mee of laat het lekker thuisbezorgen. Of doe een plastic attack:

Ruim 30.000 mensen doen al mee aan #meiplasticvrij. Meld je ook aan of volg op social media.

3 Reacties op “#meiplasticvrij 3 verse groenten

 1. Antoine Maartens

  Ik heb er behoorlijk moeite mee moet ik je zeggen. Ik heb geen tuin met groenten en kan die ook niet 1-2-3 uit mijn binnenzak toveren. Probeer nu met andere zakjes boodschappen te doen. En toch gutst het plastic het huis binnen. Baal er van want ik wil echt anders.

  • Ja, het is idioot als je er zo eens naar kijkt. Het helpt echt wel om te kijken waar je de grote klappers kunt maken. Of toch maar grommend hervulbare zakjes gekocht bij de appie omdat ik de mijne was vergeten.

 2. Heel fijn om zo te oogsten. Ik heb een oogstaandeel bij de Vrije Akker in Grubbenvorst. Ze hebben nog enkele aandelen te vergeven dus wie in de buurt woont………..http://www.devrijeakker.nl/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.