Pruimentijd

We zitten midden in de pruimentijd! Van juli tot oktober rolt de een na het andere soort van de bomen. Maar het liefst pluk je ze zelf als ze nog heel zijn en nog niet aangevreten door de wespen. Eenmaal rijp zijn pruimen niet lang te bewaren. Snel opeten dus en bij overvloedige oogst verwerken in gerechten of inmaken.

Pruimenjam/compote
Pruimenjam of compote is een fluitje van een cent om te maken! Ik gebruik biologische geleermiddel van Konfitura, 1 zakje voor 1 kg (schoongemaakte) pruimen; 1 a 2 eetlepels citroensap en wat suiker of ander zoetstof naar smaak.

  1. Maak jampotten en deksels schoon met heet sodawater. Spoel alles na met schoon, heet water. Laat de potten en deksels omgekeerd op een schone theedoek uitlekken.
  2. Was de pruimen, snijd ze in stukken en verwijder de pitten.
  3. Verhit de pruimen in een bodempje water tot het kookt. Voeg de citroentrechtersap, geleermiddel en de zoetstof toe. Laat 3 minuten doorkoken.
  4. Schenk de hete jam in de schone potten. Het is handig hiervoor een vultrechter te gebruiken :
  5. Sluit ze af met de schroefdop en zet de potten omgekeerd weg. Laat afkoelen

Ook lekker om de pruimen in te maken met walnoten. Gebruik 100 gr walnoten op 1 kg pruimen. Let op: je maakt de jam zonder suiker dus deze is niet lang (lees maanden/jaren) houdbaar. Je zou de potjes nog kunnen wecken om de houdbaarheid te verlengen. Ik vind dat zelf niet nodig. De ervaring leert dat het best een tijdje goed blijft.

Pruimenchutney
Met ui, gember, pepertje, azijn en suiker (basisrecept) maak je een heerlijke chutney. In dit oude recept vind je de basis.

Gedroogde pruimen
Drogen is één van de oudste en meest verspreide bewaarmethoden voor vruchten. Door vocht te ontrekken kunnen schimmels, gisten en bacteriën zich niet meer vermenigvuldigen. Daarvoor moet tenminste 95% van het oorspronkelijke vochtgehalte verdwijnen. Drogen doe je liefst op een temperatuur tussen de 50-65°C, de voedingstoffen en vitamines blijven daarbij goed bewaard. Vroeger gebruikten ze de restwarmte van de bakoven om te drogen. In een moderne elektrische of gasoven lukt het ook maar aangezien er veel vocht verdampt moet je de ovendeur op een kier zetten. (in een combi-oven kan dat dus niet!). Aangezien het drogen heel lang kan duren (8-11 uur!) is een voedseldroger aan te raden, deze kost minder energie en de oven is nog beschikbaar voor andere zaken. Diana van Diana;’s mooie moestuin heeft hier een mooi artikel over geschreven.

Waar moet je vooral aan denken bij het drogen van vruchten?
– De te drogen vruchten moeten rijp en van goede kwaliteit zijn.
– De droogtemperatuur moet gelijkmatig en niet te hoog zijn.
– Zoetige, sappige vruchten (pruim, aardbei, ananas, tomaat, appel) zijn uitermate geschikt om te drogen. Het duurt wel lang maar de smaak wordt enorm geconcentreerd en lekker.
– Sommige fruit soorten zoals pruimen, druiven, kersen, sommige bessen en vijgen hebben een beschermende schil. Om dit fruit te drogen dompel je deze kort (30-60s) in kokend heet water, koel gelijk daarna af in zeer koud water en droog af.
– De juiste droogtoestand is bereikt bij 20 tot 22% vochtgehalte dat wil zeggen als de vrucht droog aanvoelt maar nog goed buigzaam is.
– Na het drogen laat je de vruchten eerst afkoelen tot kamertemperatuur. Daarna kun je ze bewaren in een gesloten pot. Controleer een aantal keer of de pot (en inhoud nog droog is en niet gaat schimmelen.

Invriezen
Ben je nog niet zo ver om je pruimen te verwerken, dan kun je deze nog altijd invriezen:
– Was de (rijpe) pruimen en dep ze droog. Snij doormidden en verwijder pit en steel;
Leg de partjes los van elkaar op een plaat in de vriezer (-18C) totdat de partjes hard bevroren zijn; Je kunt ze nu in een bakje/zakje doen en zeker 12 maanden in de vriezer bewaren.

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.