Wilde Appelmoes met bereklauw

De nieuwe oogst appels is weer verkrijgbaar. Leuker is natuurlijk om zelf je appelen te zoeken en klaar te maken. Er zijn heel wat fruitbomen of ander eetbaars in het wild te vinden*. En ja, dat kun je gewoon eten ook al zien ze er misschien niet zo mooi uit als in de winkel. 

*Kijk ook eens op de wildplukwijzer of pluk de stad. Je kunt er ook je eigen plukplekken aan toevoegen.

Deze appelmoes maakten we na de wildpluktocht met Janny:

  • Appels van klokhuis ontdoen en in stukken snijden
  • Opzetten in een pan met een bodempje water en kaneelstokje
  • Je kunt suiker toevoegen maar ook rozijnen en/of (appel) diksap als alternatief

Om het wat spannender te maken kun je

een paar vlierbessen toevoegen (dit geeft ook een prachtige rode kleur aan het geheel)

bereklauw zaadjes in een thee-ei mee laten trekken

Als kind heb ik geleerd om weg te blijven van de bereklauw: het sap kan onder invloed van zonlicht brandwonden veroorzaken op de huid. Bij de gedroogde exemplaren heb je daar geen last van en kun je de zaadjes zo oogsten. Met de zaadjes kun je ook bereklauwjenever maken: gewoon in een halfvolle fles jenever een handvol zaadjes en een paar maanden laten staan tot je in december bij de open haard zin in een kruidenbittertje hebt of in wat anders. Oude boeken beweren wel eens dat de iets oudere heren alle baat hebben bij bereklauwzaden:

‘Als het wat moeilijk begint te gaan om het huwelijk in al zijn facetten te beleven kan manlief het misschien eens proberen met bereklauw-jenever.’ http://www.kruidjes.be

Nou ja, zeg!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s