Dop je eigen boontjes

tuinboonDeze week in de cursus ‘dop je eigen boontjes’: De Tuinboon! Oh, oh wat een pracht is zo’n boontje toch. En wat liggen ze mooi in hun donzige verpakking.

Tuinbonen vielen in de categorie ‘lust ik niet’ of liever gezegd ‘eet ik niet’. Want zeg nu zelf, wie eet er nu tuinbonen tenzij je een moestuin hebt (of family / vrienden met een moestuin) of een groenteabonnement. Dit jaar keek ik er echt naar uit en dat is maar goed ook. De komende weken worden we overstelpt met bonen totdat je ze niet meer kunt zien.

Vaak worden bonen gegeten met spekjes en dat is niet voor niks: bonen houden van een beetje vet. Je kunt ook de spekjes weglaten en alleen crème fraîche gebruiken. In dit recept sla je twee vliegen in een klap: naast de tuinbonen gebruik je sla, in deze tijd ook overvloedig aanwezig. Gebruik kleine kropjes (gem)sla of botersla en smoor ze doormidden gesneden in het spekvet (of boter).

  • Eerst bak je het spekblokjes uit, in het spekvet smoor je een fijn gesneden uitje – gebruik een klontje boter als je geen spek wilt gebruiken ;
  • Kook ondertussen in een klein pannetje de gedopte tuinbonen in ong. 6 minuten beetgaar, spoel direct af onder de kraan;
  • Snij een klein kropje gem of botersla in de lengte doormidden en smoor met de gesneden kant naar beneden ongeveer 2 min. in het vet. – Je kunt ook bindsla gebruiken, deze is wat stugger. Snij de sla in repen en smoor iets langer mee tot zacht-
  • Haal de sla uit de pan en voeg een scheutje water toe, als het warm is de tuinbonen toevoegen* en even laten opwarmen;
  • Haal de pan van het vuur en roer de crème fraîche erdoor. Maak op smaak met peper en zout. Voeg naar wens verse groenen kruiden toe als bosuitjes of munt.
  • Serveer op rijst of bulgur en leg de sla erop

* ook lekker om erwtjes, peultjes ed toe te voegen als je die hebt

Bij Okke zijn er nog veel meer recepten met tuinbonen.

2 Reacties op “Dop je eigen boontjes

  1. Pingback: Yoghurtsoep met verse bonen · goede voeding op alle fronten

  2. Lekker recept! Bedankt dat je mijn site genoemd hebt. Erg leuk!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.