Ketchup!

tomaatDe tomaten in mijn tuin zijn nog lang niet rijp maar heb je een kas dan begint de stroom met die rijpe rooie rakkers op gang te komen. Wat een verschil zijn zongerijpte tomaten met die flauwe halfgroene exemplaren waarmee we het normaal moeten doen. Flink inslaan maar. Vooral overrijpe, gescheurde tomaten zijn bij uitstek geschikt voor het maken van soepen, sauzen en ketchup!

Allereerst, waarom zou je eigenlijk zelf ketchup maken als je geen overvloed uit eigen tuin hebt weg te werken en te bewaren? Nou, omdat het veel lekkerder is bijvoorbeeld en je je eigen smaak eraan kunt geven. En omdat er in kant en klare ketchup vaak veel suiker en andere toevoegingen inzit. Tomaten bevatten lycopeen – een antioxidant – die pas beschikbaar komt als ze gekookt zijn. Ketchup is dus gezonder dan de tomaten waar het van gemaakt is! Bovendien zijn rode sauzen mindere dikmakers dan witte. Aan de slag dus.

  • Tomaten (500 gr.), paprika (100 gr), knoflook (2 tenen) en rode uien (80 gr.) in grove stukken snijden en aanfruiten (roosteren in de oven maakt de smaak nog intenser, in dat geval doe je de stukken in een braadslee en overgiet je met olijfolie. ong. een uur in een hete oven 180-200 C)
  • Voeg toe in de pan: 1 el honing, 60 ml rode wijnazijn en 60 ml groentebouillon. Laat dit rustig tot een dikke massa inkoken – de tomaten geven meer smaak af naar mate ze langer koken –
  • Maak op smaak met zout, mosterd, paprikapoeder, balsamico azijn en/of nootmuskaat
  • Pureer met de staafmixer en wrijf vervolgens door een zeef als je een echt gladde saus wilt.

De ketchup kun je bewaren door deze heet in schone glazen potten te doen en omgekeerd te laten afkoelen.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.