Kappertjes van oost-indische kers

OI1Wil het echt niet zo lukken in je moestuin, dan kun je er altijd nog Oost-Indische kers inzetten. Fleurig vult het snel de lege gaten in de tuin op. Daarnaast is Oost-Indische kers ook eetbaar, geneeskrachtig en een tuinhulp: het trekt bladluizen aan zodat ze bv de bonen met rust gelaten en houdt witte vlieg weg van komkommer, augurken, pompoenen en meloenen. Zowel de bladeren, bloemen, bloemknoppen als de zaden kunnen in de keuken gebruikt worden. Ze bevorderen de spijsvertering. De farmaceutische industrie gebruikt deze plant in weerstandsverhogende preparaten. De bloemen en de blaadjes doen het mooi in de salade. De smaak is een beetje peperig en lijkt op waterkers, vandaar ook de verwijzing in de naam > wel even de bladluizen verwijderen als je vegetariër bent. oost-indische kers Kappertjes maak je van de jonge, nog zachte en groene zaadjes:

  • Verzamel de zaden, ongeveer 1 week na het uitbloeien van de bloemen
  • Leg de zaden 1-3 dagen in een kom met water waarin zout is opgelost (ongeveer 1 eetlepel per liter)
  • Neem de zaden uit de pekel en doe ze in kleine glazen potjes
  • Breng dan goede azijn aan de kook en voeg er wat kruiden aan toe: wat gesnipperde knoflook, sjalot, foelie, peperkorrels, zout eventueel wat geraspte mierikswortel of een snufje gemberpoeder.
  • Laat dit zachtjes even doorkoken, zeef de azijn en laat deze even afkoelen. Giet de azijn dan over de zaden in de potjes en sluit deze goed af.

Er is ook een ‘koude’ variant waarbij je de azijn zonder te koken over de kappertjes giet en de kruiden erin laat zitten. Waarschijnlijk zijn de kappertjes dan minder lang houdbaar. De azijn is ook nog prima te gebruiken als de kappertjes op zijn. Kappertjes kun je ook maken van de ongeopende bloemknopjes van de paardenbloem of natuurlijk van de kapperplant:

Kappertjes

Kapperplant

Een Reactie op “Kappertjes van oost-indische kers

  1. Tsja, je kunt de zaden van OI kers eten, maar ik verzamel de zaden voor zaai in 2015, dat gaat al jaren heel goed:) Groetjes van Sonja.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.