Nasi goreng, vegetarisch

Fried rice

‘Eet echt eten-niet teveel-vooral planten’. Michael Pollan zei het jaren geleden al en deze week werd het weer eens bevestigd door het RIVM. Het is gezonder, beter voor het milieu,  veiliger en goedkoper zou ik er als laatste aan toe willen voegen. Tenminste, niet als je de suggesties voor eiwitrijke vleesvervangers in dit artikel volgt: insecten, vis, kweekvlees of plantaardige vervangers (bv op basis van soja). Hûh? Niet echt de meest duurzame of gangbare producten en helemaal niet nodig. Veel gerechten zijn prima zonder vlees (te maken) zonder dat je aan smaak of voedingswaarde tekort komt. Met deze nasi kom je ook nog eens lekker van je restjes af:

Nasi Goreng met pindasaus

  1. Voor de nasi (rijst) gebruik je liefst een (langkorrelige) rijst dat al gekookt en afgekoeld is, anders wordt het een kleffe bende. Ik gebruik het liefst zilvervliesrijst omdat daar alle vezels, vitaminen en mineralen nog inzitten (zo niet in witte rijst). Je gebruikt ongeveer 200-250 gram gekookte rijst p.p.
  2. Maak een kruidenmengsel van 1 tl korianderzaad (ketoembar), 1 tl laos, 1 tl komijn (djinten), 1 el verse geraspte gember (of djahe), 1 el pepertje (of sambal) en 2 teentjes knoflook. Voeg een klein beetje trassi (gefermenteerde garnalenpasta) toe. Dit stinkt geweldig maar zorgt wel voor de ‘echte’ smaak. Stamp alles door elkaar in de vijzel. Fruit het kruidenmengsel in een klein beetje olie totdat de geur vrijkomt.
  3. Nu ga je de groenten toevoegen. Ik maak zelf telkens een groente schoon, snij het klein en voeg het achter elkaar toe, bv: eerst fijn gesnipperde ui, blokjes wortel, prei, champignons en reepjes witte kool. (totaal ongeveer 200 gram pp) Maar je kunt natuurlijk zelf je eigen variaties aan brengen (of een zak voorgesneden groenten nemen). Maak het groentenmengsel op smaak met sojasaus.
  4. Schep de koude rijst door het groentemengsel en bak het op.
  5. Een simpele pindasaus maak je door pindakaas los te roeren met heet water of bouillon, maak op smaak met sambal en sojasaus.pindasaus

De rijst, pindasaus en groenten vormen met elkaar een volwaardige maaltijd. Je kunt de maaltijd nog een beetje aankleden met:

  • reepjes omelet of een gebakken eitje;
  • zilveruitjes, augurken en/of atjar
  • gebakken uitjes
  • kroepoek of cassave chips
  • stukjes komkommer

 

 

5 Reacties op “Nasi goreng, vegetarisch

  1. Pingback: Vegan rendang · smaakmaker

  2. Pingback: Vega ja – Vega nee | (K)eet mee

  3. Klinkt lekker, alleen is trassi niet vegetarisch…

  4. Dat klinkt lekker! Ik weet nu wel recept wij deze week gaan proberen, bedankt!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.