Pastinaak-aardpeersoep

aardpeer-knollenHeeft de pastinaak z’n plek in de keuken weer hervonden? In bijna alle supermarkten is de witte wortel inmiddels te vinden en ik kwam ‘m veel tegen in allerlei kerstmenu’s als luxe crème, puree, gebakken of als soep. Van vergeten groenten tot culinaire ontdekking: geen slechte comeback.

Anders is het bij de aardpeer, de voorloper van onze aardappel, ook wel topinambour genoemd. Alleen te vinden in natuurvoedingswinkels, groentetassen of in de eigen moestuin. 5 kleine knolletjes in een zakje vond ik begin dit jaar met een briefje erbij: ‘aardpeer, neem mee’. Nu moet je misschien wat voorzichtig zijn met dit soort krijgertjes, meestal een teken dat de gever erin omkomt. Dat kan ook wel kloppen, de aardpeer is een enorme woekeraar. ‘Plant een aardpeer knolletje en je hebt de rest van je leven te eten’.

De onooglijke knolletjes groeide al snel uit tot enorme planten van wel aardpeerbloem2,5 meter hoog. Erg handig als windscherm maar dan moet je wel diep planten want na een paar forse windstormen lagen de staken plat in de tuin. De aardpeer is verwant aan de zonnebloem (helianthus) en dat is goed te zien. Bij mooie zomers kunnen er in het najaar mooie gele bloemen aankomen maar dat heb ik niet meegemaakt, dus.

Net als de pastinaak kun je de aardpeer in de grond laten zitten tot gebruik. Er is een reden waarom de aardpeer het veld heeft moeten ruimen voor de aardappel. De knobbelige knollen zijn onmogelijk te schillen. Maar, zo vers uit de grond is dat niet nodig: met een borsteltje of een scrubhandschoen kun je ze makkelijk schoonboenen. Net als nieuwe aardappels is het velletje nog dun. Heb je wat oudere exemplaren dan kun je de aardperen eerst koken en dan de schil er makkelijk afwrijven.

Soep maken van aardperen en pastinaak (en andere wortels) is reuze eenvoudig. Je hakt ze eenvoudig in stukken, even bakken in olie of boter totdat ze zacht beginnen te worden, bouillon erbij en met de staafmixer tot een gladde soep pureren. Voor de kerst maakte ik een wat verfijndere variant:

  • Naast de aardperen en pastinaak gebruik ik ook (het wit van) prei, winterwortel, ui, bleekselderij, aardappel en wortelpeterselie.
  • Van het groente’ afval’ (groen van de prei, wortelschillen, uienrokken, peterselie stelen, selderij groen) trek ik bouillon (gewoon alles na het wassen in een pan met water doen en wat peperkorrels en laurierblad erbij)
  • De mooie delen van de groenten in stukken hakken en aanbakken met een beetje boter/olie en salie. Bouillon (zeven) en toevoegen tot alles onder staat en nog even doorkoken. Als de groente gaar zijn de staafmixer erdoor en nog wat bouillon toevoegen tot de gewenste dikte.
  • Maak de soep op smaak met peper en zout.
  • Om de soep af te maken kun je wat kookroom toevoegen en kleingesneden en gebakken paddenstoelen of kastanje.
  • Garneer met wat peterselie

Tip: Ik voorspel een aardpeer ‘revival’ volgend jaar. Poot in het voorjaar wat aardpeer en met kerst maak je zelf aardpeer soep.  Je kunt bij mij knolletjes afhalen….

4 Reacties op “Pastinaak-aardpeersoep

  1. Pingback: Aardpeer · goede voeding op alle fronten

  2. Pingback: Aard(appel)peer gratin | (K)eet mee

  3. Pingback: tapas-Pastinaak-aardpeersoep | | Koken met MarcoKoken met Marco

  4. Pingback: soepen-Pastinaak-aardpeersoep | | Restaurant De MeinRestaurant De Mein

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.