Atjar van courgette

courgette-grootKleine courgettes zijn het lekkerste om zo te eten (of als tapas, zie hiervoor). Maar ben je op vakantie geweest of let je even niet op dan zit je ineens met zo’n joekel in je maag. In de soep is dan het enige wat rest (of de composthoop) maar op een gegeven moment heb je het wel gehad met de courgette.

Op BD boerderij de Oosterwaarde   is elke zomer een inmaakploeg actief. Eerst worden de augurken ingemaakt en vervolgens zijn de courgettes aan de beurt. Het is altijd heel bevredigend aan het eind van de dag de rijen volle potten te zien. Op deze manier kun je de courgette goed gebruiken en heb je nog wat in de winter. Dit recept is van hun:

 • Rasp op de grove rasp 2 kg schone courgettes (niet geschild) en 650 gram ui (wel geschild) om en om zodat het goed gemengd is.
 • Meng met 1 el. zout en zet het in een vergiet om minimaal 1 uur uit te lekken. Pers het ieder kwartier uit.
 • Doe in een grote pan: ui/courgette mengsel; 1,35 l. azijn; 125 gr suiker, 1 el. koenjit; 1 el. peperkorrel; 1 el. dragon’; 1 volle el. selderijzout.
 • Breng aan de kook en laat 15 min. sudderen tot alles mooi geel is.
 • Schep het hete mengsel in schone potten en schroef de deksel goed dicht. Laat de potten onderste boven afkoelen.
 • Laat de potten minstens 6 weken staan voor gebruik zodat de smaken goed zijn ingetrokken. De atjar blijft heel lang houdbaar mits goed ingemaakt (schoon en vacuüm)

Deze atjar is alleen van courgette en uien, maar een verloren worteltje kan er ook makkelijk bij voor het kleuraccent. Andere groenten die je erbij kunt doen zijn witte-, of Chinese kool en paprika. Atjar betekent ‘zuur’ en gebruik je meerdere groenten dan heet het atjar tjampoer (gemengd zuur).

Advertentie

7 Reacties op “Atjar van courgette

 1. Pingback: Courgette · Seizoensgroenten

 2. Pingback: Vegan rendang · smaakmaker

 3. Pingback: Kook zelf · Ik kook voor jou of kook lekker zelf

 4. Ah super. Dus dan hoef je niet te koken? Dat lijkt me ook heel handig voor de augurken! Wie heeft het weleens geprobeerd?

 5. Ik ken die methode wel (nog niet geprobeerd) maar dat doe je dus ZONDER wasblokje! Waarschijnlijk bedoel je dit filmpje antoinem01? http://vara.nl/media/238476

 6. Ken je de tip om het vacuum goed te krijgen door de schone, gevulde potten in de vaatwasser te wassen – dus inclusief inhoud en al? Of kwam die tip al van jou af?

  • Nee, die ken ik niet, dank je. Wel dat je de potten in de vaatwasser goed schoon krijgt en ze dus niet uit hoeft te koken met soda. Is het nodig vraag ik me dan af. Als je de poten goed heet afvult en dan omkeert is toch al voldoende?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.