Courgette spaghetti en andere manieren om meer groenten op je bord te krijgen

Ja, ja 2 ons fruit en 2 ons  groenten per dag, dat zijn de aanbevolen hoeveelheden. We weten het allemaal. En toch:  ‘Uit voedselconsumptie-gegevens blijkt dat van de volwassenen in Nederland maximaal 14 procent voldoende groente en maximaal 26 procent voldoende fruit eet, afhankelijk van de leeftijdsgroep’. (bron RIVM, mei 2012).

Dat is toch wel bar weinig, zeker als je nagaat dat de 2 ons groenten eigenlijk aan de lage kant is. En dan hebben we het nog niet eens over kinderen en pubers, notoire ‘underachievers’ als het gaat om het eten van groenten. De manier om je consumptie flink op te schroeven is natuurlijk om groente of fruit toe te voegen aan elke maaltijd: vers fruit in de yoghurt, tomaat of appel op brood, eens een salade voor de lunch. Echt grote stappen maak je als je complete maaltijden bestaan uit groenten of fruit.

Erg lekker en leuk om ook je kinderen te verleiden tot het eten van meer groenten is deze courgette spaghetti. Hiervoor heb je wel een speciaal apparaatje nodig (spiral slicer) waarmee je in een handomdraai spaghetti maakt van je courgette. Je kunt het ook gebruiken voor andere langwerpige groenten maar courgette benadert de smaak en structuur van spaghetti het beste. Je kunt de spaghetti even koken in de bouillon (maar het hoeft niet, courgette kun je ook rauw eten) en serveren met zelfgemaakte tomatensaus of pesto.

Heb je niet de beschikking over zo’n geavanceerd apparaatje (ik moest ‘m ook lenen, dank je Floor!) gebruik dan een aardappelschil mesje om een linguini (brede lint) pasta te maken. Brede courgette slierten zijn ook erg geschikt om te gebruiken als lasagne.

Andere ideeën:

  • Maak rijst van bloemkool! Het beste gaat dit in de blender of keukenmachine met wat water. Giet het water af en verwerk de bloemkool verder als rijst. (voordeel, hoeft niet of nauwelijks te koken)
  • Bladgroenten (zoals spinazie) kun je prima verwerken in zelfgemaakte smoothies;
  • Gebruik ijsbergsla als wrap of taco en vul met bonen, guacamole, salsa en kaas
  • Maak groenten chips of patat (in de oven) van bietjes, pastinaak, koolraap of pompoen
  • Maak pepernoten balletjes van dadels, zonnebloempitten en koekkruiden (ok, dit is geen maaltijd maar wel een gezonde snack)

4 Reacties op “Courgette spaghetti en andere manieren om meer groenten op je bord te krijgen

  1. Pingback: spaghetti carbonara (vegan) · Natuurlijk gezond en lekker eten %

  2. Pingback: (Wortel)spaghetti met (knolselderij) carbonara | (K)eet mee

  3. Pingback: Rauw! | (K)eet mee

  4. Of gebruik de kaasschaaf om brede slierten te maken. Werkt ook met prei! Even koken in (kippen)bouillon geeft een extra lekker smaakje en geen spiralenmachine nodig 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.