Groentebouillon zonder blokjes

Groentebouillon maken zonder bouillon blokjes is heel makkelijk. Sterker nog het is reuze handig om van je groenteresten af te komen. Je kunt de resten van te voren verzamelen en zelfs invriezen totdat je voldoende hebt om een grote pan bouillon te maken.

Om bouillon te trekken gebruik ik: het groene blad van de prei, wortel, dikke stengels van de peterselie, lelijke buitenkant en kern van de venkel, hele ui (inclusief schil), bleekselderij (inclusief blad) en wat overrijpe tomaten (maar je kunt natuurlijk elke combinatie nemen die je wilt, verschrompelde champignons of shi-take doen het ook erg goed).

Ik hak de groenten heel grof en fruit ze dan even aan in olijfolie. dit hoeft niet perse maar geeft wel veel meer smaak. Dan koud water erop totdat de groenten ruim onder staan. Voeg wat (gedroogde) kruiden toe zoals peperkorrels, laurierblad en tijm.

Als het water kookt zet je het vuur laag en laat je de bouillon tenminste 3 kwartier trekken. Dan zeef je de bouillon in een andere pan. Druk het vocht uit de groenten en pers vooral de tomaten goed uit. Je kunt de bouillon eventueel nog verder in laten koken en na afkoelen invriezen. Je hebt nu een mooie, subtiele bouillon.