Sommige ideeën zijn zo simpel dat je je afvraagt waarom je er zelf nooit opgekomen bent. Dat dacht ik toen een van de medewerkers tijdens de kookstage het restje pompoen curry omtoverde in broodbeleg: de grote stukken uit de curry vissen, wat gekookte linzen erbij, kruiden erdoor (snufje van dit, scheutje van dat), even roeren of prakken en voila daar is je brood beleg.
Kijk, daar heb je wat aan. Als (pseudo) vegetariër zat ik tenminste met de vraag ‘wat doe je op brood’ als je de vleeswaren laat staan. Al snel val je terug op kaas, notenpasta of alternatief broodbeleg uit de natuurvoedingswinkel. Als je kijkt wat er in die potjes zit dan zie je dat je dat makkelijk (en lekkerder) zelf kunt maken. Ik kan natuurlijk recepten geven maar het leukste is gewoon je maaltijdresten te verwerken en je fantasie te gebruiken.
Als basis kun je de volgende ingrediënten gebruiken:
– peulvruchten: zoals hummus gemaakt is van kikkererwten, kun je natuurlijk ook andere bonen of linzen gebruiken of tofu (sojabonen)
– zaden of noten: zoals pesto gebaseerd is op pijnboompitten, kun je natuurlijk ook walnoten, cashewnoten, zonnebloempitten of kant en klare noten pasta’s gebruiken
– zuivel: zoals kwark of (uitgelekte) yoghurt met verse kruiden of kaas
– groenten: zoals Baba Ganoush is gebaseerd op aubergine, kun je natuurlijk ook paprika gebruiken of tomaat of waarom niet de hele ratatouille
Bovenstaande kun je combineren met verse en gedroogde kruiden (en met elkaar natuurlijk). Een scheutje appeldiksap doet in de meeste mengsels (ook hartige) wonderen. Wil je meer inspiratie, kijk dan eens hier voor recepten als: bietenhummus; tofupesto; cashewnotentzatziki; kastanjepate; erwtenspread. Of heb je al je eigen favoriete combi?
En wie weet er nu eindelijk een fatsoenlijk Nederlandse naam voor dit soort spreads, cremes, hummus, pasta, pesto, prut!
Pingback: Ketting koken met restjes · Ik kook voor jou of kook lekker zelf
Pingback: Kettingkoken | (K)eet mee
En ik verwachtte het knolselderij smeersel recept te vinden toe in doorklikte… wil je dat alsnog posten of mailen. Hier ligt een stukje knolselderij met smacht te wachten om tot een heerlijk smeersel te worden omgetoverd
Ha Clarissa, Snij de knolselderij in plakken van ong 1/2 cm, smeer in met olijfolie en rooster in de oven met wat zonnebloempitten totdat de plakken zacht zijn (even prikken). Eventueel kun je ook rozemarijn/tijm meeroosteren. Uit de oven en dan in een hoge kom met de staafmixer erdoor of in de blender. Maak het smeuiig met meer olijfolie en/of kwark/yoghurt en op smaak met peper, zout, beetje citroensap, appeldiksap etc.
bij http://www.groenemeisjes.nl vind je ook heerlijke spreads. de geroosterde pompoen met kikkererwt is mijn absolute favoriet
Pingback: Wat aten zij? | (K)eet mee
Kijk, hier hebben we wat aan! Ik zal nog eens brainstormen over een toepasselijke naam, maar eerst even het hertentamen kruidenleer vandaag.
http://ecosmos.velt.be nog een goede tips voor smurries..
hele goede, smurries. Ecosmos is ook erg goed.
Leuk! Ik blijf denken over een goede naam 😉